Recept na melounové pamlsky

Neznám žádného pejskaře, který by někdy neukuchtil něco pro svého chlupáče. A pokud zrovna vy patříte mezi ty, kteří jsou v tomhle pozadu, možná je to jako skvělá výzva. Tentokrát tomuto článku nebude šéfovat hlavní čtyřnohá vypravěčka, ale já. Víme přeci, jak by to dopadlo. Každopádně její přítomnost chybět nebude. Kam se totiž hnu já, tam směřuje i Sunny.

Vzhledem k tomu, že je Sunny milovník všeho, co se dá strávit, je vymýšlení receptu snadné. Takto můžete vymyslet spousty receptů z toho, co váš pes nebo i kočka miluje. V dnešním článku mám ale připravený recept vhodný pravě na léto z tropičtějšího ovoce. Půjde o melounové pamlsky s kousky ananasu.

Připravte si:

  • 250g jakékoliv mouky (může být klidně i špaldová)
  • 100g strouhaného kokosu
  • 3 polévkové lžíce medu
  • hrst dýňových semínek a hrst semínek slunečnicových
  • množství ovoce dle libosti (max. 1/8 středního melounu a 1/4 oloupaného ananasu)
  • 1 vejce
  • hrst sedmikrásek
  • asi 6 lístků máty

Postup:

Ovoce nakrájíme na malé kostičky.

Poté si vezmeme mísu a smícháme v ní hrnek mouky (250g), kokos, přidáme rozmíchané vejce, přihodíme mátu nakrájenou na menší kousky a sedmikrásky. Do této směsi samozřejmě přidáme i kostičky ovoce a ochutíme ji třemi lžícemi medu. Nameleme či rozmixujeme slunečnicová a tykvová semena a přihodíme je také do mísy.

Vypracujeme těsto. Podle potřeby přilijeme trochu vody, nebo naopak přisypeme mouku.

Těsto rozválíme a vykrájíme na tvary. Můžete ho také rozřezat na malé čtverečky nebo na nudličky. To záleží jen na vás.

Pamlsky vyložíme na plech pokrytý pečícím papírem a dáme je na 15 minut péct do trouby předehřáté na 150°C.

Pečeme do zlatova. Doba pečení se odvíjí od velikosti pamlsků. Já tyto pamlsky pekla kolem 15 minut, ale větší kusy jsem musela v troubě nechat o něco déle.

Po vychladnutí podáváme.

K čemu jsou vlastně suroviny, obsažené v tomto těstu, dobré?

Špaldová mouka – Alternativa k mouce pšeničné, dává pokrmům jemnou oříškovou chuť a vůni, obsahuje méně sacharidů.

Kokos – Zdrojem vápníku, vlákniny, obsahuje hodně bílkovin důležité pro posílení svalů a činnosti mozku – příjemné ochucení. Také odpuzuje parazity.

Dýňová semena – Nižší energetická hodnota, zajišťují odvodnění organismu, doplnění správného tuku, odstranění špatného cholesterolu, podporují pravidelné vyprazdňování. Jsou také bohatá na zinek.

Slunečnicová semínka – Brání poškození buněk, pomáhají v krvi ke snadnému srážení, pro silné kosti a výrobu energie. Též podporují zrakové funkce.

Meloun – Obsahuje směs vitaminů a minerálů. Okysličuje organismus a podporuje krvetvorbu.

Ananas – Zajišťuje ochranu před parazity, čistí močové ústrojí a zklidňuje průjem.

Vejce – Je zdrojem kvalitních bílkovin.

Sedmikráska – Posiluje imunitu, působí proti únavě. Má protizánětlivé účinky.

Máta – Podporuje činnosti trávení, obrany organismu a imunitní systém. Také napomáhá klidnému spánku.

Skladování

Ode dne upečení byste měli pamlsky spotřebovat do několika dnů. Nemusíte je skladovat v lednici, ale mějte je uzavřené v nějaké nádobě. Ovšem po deseti dnech od dne výroby je raději šoupněte do lednice, ať vám nezplesniví. Byla by to škoda.


K této příležitosti jsem zpracovala i videorecept. Takže vy, kteří nemáte moc času na čtení, můžete video jen spustit a recept se tak dozvíte i jinou formou.

Pokud se do kuchtění melounových pamlsků pustíte, budu ráda za jakoukoliv odezvu nebo třeba fotku. K dispozici máte jak komentáře pod tímto článkem, tak instagram.

Přejeme dobrou chuť!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů